Om luftrensere - Luftrenser på bord

Om Luftrensere

Måske har du læst vores guide til et bedre indeklima eller måske har du bare hørt om luftrensere før og vil gerne vide mere. Luftrensere er i princippet ret simple maskiner - faktisk ikke meget mere end en blæser og et filter - men en god en, kan forbedre dit indeklima drastisk. Den reducerer både mængden af luftbårne allergener, pollen og svampesporer, samt fjerner op mod 99% af partiklerne fra stege og bilos. 

For at være god, skal den ikke bare rense luften godt. Den skal også være godt bygget og omhyggeligt designet. For os betyder det, at den skal være kraftig nok til, at kunne rense luften i et gennemsnitligt værelse, stille og mørk nok til, at man kan have den tændt når man skal sove, og billig nok til, at man kan retfærdiggøre at have flere stående i hjemmet. 

______________

Luftrensere med HEPA-filtre gør én ting, og det gør de rigtig godt; nemlig at fjerne fine partikler fra luften. De trækker luften gennem filteret inden den pustes ud igen. I den proces fjernes de mest almindelige allergener som støv og pollen, svampesporer, sod fra biler og stearinlys, samt røg fra tobak og bål. Luftrensere fanger tilmed også visse luftbårne bakterier og vira. 

Det er efterhånden mange danskere der vidner omkring reducerede astma- og allergisymptomer, bedre søvn og mindre hovedpine. Flere studier peger endda også i retningen af, at bedre indeklima har en positiv effekt på degenerative hjernesygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

HEPA-filtre alene fanger ikke flygtige organiske forbindelser (såkaldte VOC’er - Volatile Organic Compounds). Disse dampe afgives typisk af nye møbler, byggematerialer, nye gulve og ny maling der afgasser. Til disse skal man bruge et aktiveret kulfilter oveni og derfor har mange luftrensere et kombineret filter, som luften passerer igennem.

Det skal siges at ingen luftrenser, kan hjælpe mod allergener, bakterier og støv der allerede har sat sig på overfladerne og møblerne. Dertil kræver rengøring og støvsugning, hvilket man aldrig slipper for, hvis man vil holde sit indeklima optimalt. 

Men hvis det er tilfældet, kan det så overhovedet svare sig, at købe en luftrenser? Det kedelige svar er, at det alt sammen kommer an på dit budget og behov. Vi har fundet en luftrenser der både har HEPA- og Aktiveret kulfilter og ikke koster alverden, og lige siden vi har haft en på kontoret har vi kunnet mærke en stor forskel. 

Der findes også andre typer luftrensere, men teknologien er stadig meget ny og uprøvet, hvorfor vi har valgt ikke at gå dybere ind i dem. Blot for at nævne dem så gælder det sig metoderne, Elektrostatisk ionisering, Fotokemisk reaktion med UV-stråler og Ikketermisk plasmareaktion med stærk strøm. 

Problemet ved disse teknologier er, at selvom de faktisk er effektive til at deaktivere vira og bakterier, kan de i visse tilfælde omdanne ilt til ozon eller andre kemikalier til formaldehyd. Både ozon og formaldehyd kan være skadelige for mennesker, og man kender stadig ikke omfanget eller mængden der bliver generet, hvorfor vi endnu ikke er trygge ved at forhandle dem. 

_____________

Tak fordi du læste med! Vi håber du blev lidt klogere. Lad os endelig vide hvis du har spørgsmål eller andet på hjerte :)